Det stopper ikke ved kjøpet …

Hvis du pleier teppet ditt på riktig måte, kan det håndknyttede teppet ditt vare i flere generasjoner. Det vil kunne eldes på en vakker måte, og det vil kunne se nesten bedre ut enn da du kjøpte det. 

 

Underlag 

Vurder å bruke et beskyttende underlag for å feste teppet ditt, slik at du hindrer at teppet sklir rundt på gulvet. Se på det som en grunnleggende beskyttelse, som ikke bare hindrer ulykker, men som også beskytter teppet ditt mot unødvendig slitasje. 

 

Buler/folder 

Hvis du plasserer møbler oppå teppet ditt, bør du bruke gulvbeskyttelse på møbelføttene og sørge for å flytte møblene et par centimeter annenhver måned for å forhindre at det danner seg permanente buler/folder i teppeluggen. Når du flytter på møblene dine, vil du kanskje oppdage enkelte buler, men med litt tålmodighet vil disse forsvinne av seg selv i løpet av noen dager. Ull har en naturlig tendens til å gjenvinne formen sin, og du vil merke at bulene blir mindre og mindre, helt til de gradvis forsvinner. Hvis merkene vedvarer, kan du prøve å fremskynde prosessen ved å fukte en klut i kaldt vann og legge den over området. Ta deretter et strykejern, og stryk forsiktig over kluten et par ganger, alltid i luggens retning. 

 

Støvsuging

Hold teppet ditt rent ved å støvsuge det regelmessig. Vær alltid forsiktig med frysene og unngå å støvsuge dem. Frysene er en forlengelse av rennegarnet, og hvis de støvsuges, er det en fare for at de kan løsne slik at teppet ditt blir ødelagt. 

Det anbefales at du støvsuger teppet ditt én gang i uken, men ikke mer enn to ganger hvis teppet ligger i et område med masse trafikk, med mindre det anses som nødvendig. Alt av smuss og grus som ikke støvsuges bort, fungerer som sandpapir som blir værend i teppet og langsomt forsvinner ned i trådene. Dette kan etter hvert slite på knutene. 

Når du støvsuger, skal du alltid støvsuge i luggens retning. Hvis du er usikker, skal du stryke hånden forsiktig over gulvteppet, nesten som om du stryker en katt eller en hund. Hvis det føles glatt og som om det beveger seg sammen med fibrene, er det den riktige retningen. Hvis du derimot føler motstand, beveger du hånden mot luggretningen på teppet. 

 

Loing 

Når du får teppet ditt, merker du muligens at det loer i begynnelsen. Vær trygg på at det ikke er et tegn på dårlig kvalitet. Loen du ser, er faktisk ullfibre som er blitt værende og er fanget i teppet i selve produksjonsprosessen, da luggen ble kuttet i ønsket lengde. Disse fibrene er nå på vei opp og ut av teppeluggen. Det er en naturlig prosess, og med litt tålmodighet og støvsuging vil du merke at den gradvis stopper opp. Hvis du ønsker å fremskynde prosessen, kan du støvsuge teppet ditt litt oftere, alltid i luggens retning, men sørg for at du ikke overdriver støvsugingen, da dette skaper unødvendig slitasje på teppet. 

 

Rengjøring 

Hvis du regelmessig rengjør og tar godt vare på det håndknyttede teppet ditt, trenger du ikke å vaske det så ofte. 

Hvis teppet ditt begynner å se skittent ut, bør du muligens vurdere profesjonell rensing av teppet. I gjennomsnitt foreslår vi at dette gjøres hvert 3.–5. år, avhengig av hvordan det ser ut. 

Sørg alltid for å velge kvalifiserte og erfarne fagfolk som spesialiserer seg på rensing av håndknyttede tepper. 

 

Flekker

Den første regelen er å handle raskt. Hvis flekken får tid til å tørke, er det alltid en mulighet for at den ikke kan fjernes helt. Fjern det tørre på flekken med en skje, slik at du kommer til væske umiddelbart etter søling. Absorber så mye væske som mulig med en våt, hvit klut eller en papirserviett med litt mild såpe. Aldri bruk kjemikalier eller rengjøringsmidler på et håndknyttet teppe. Vaskemidler inneholder normalt aggressive overflateaktive stoffer som kan angripe ullfibrene og fargen. De kan også vaske bort fettet i ullfibrene og dermed fjerne det naturlige, beskyttende laget i teppet. 

Tørk forsiktig, uten å skrubbe på området, for å unngå at du gnir flekken dypere ned i teppet og risikerer å ødelegge teppefibrene. Du risikerer også at flekken trenger gjennom teppet og helt ned til gulvet.

Begynn alltid på flekkens ytterside og jobb deg innover. Påfør litt lunkent vann og avslutt med en tørr klut. 

Hvis flekken ikke forsvinner, bør du velge profesjonell tepperensing. Du må aldri bruke flekkfjerner som ikke egner seg for håndknyttede tepper og materialene i teppet ditt (ull, silke og/eller bomull).

 

 

 

Kontakt meg Copyright © 2024 Carpet Avenue GmbH. Alle rettigheter forbeholdt.